Sting flies 'round Europe Sting flies 'round Europe
European UnionCzech RepublicGermanyFranceSpainPortugalItalyMaltaGreeceSloveniaHungarySlovakiaAustria

LuxembourgBelgiumUnited KingdomIrelandThe NetherlandsDenmarkSwedenNorwayFinlandEstoniaLatviaLithuaniaPoland
TL ULTRALIGHT LONG DISTANCE FLIGT EXPEDITION 2006
Sting flies 'round Europe

Eglish language version ENGLISH Český jazyk ČESKY


EXPEDIČNÍ STOLNÍ KALENDÁŘ 2007

možno objednat zde

HLAVNÍ PARTNEŘI EXPEDICE:
TL-Ultralight

EXPEDICI PODPORUJÍ:
Databáze letišť LD Aviation Prague
NAV Flight Services Protool - Profesionální elektronářadí
WIA internet services

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI EXPEDICE:
LAA - Pilot Aerosalon Jihlava
Aviatická pouť Aeroweb


Portugalskem na jih


Z Chaves do Aveiro, mezi bouřkami na jih, večerní akce v Portimao
[19.06.2006] [ Portugalsko ]

Ráno se obloha v Chaves postupně vyjasnila a tak jsme se vydali k pobřeží. Cestou jsme potkávali spoustu větrných elektráren a olivových hájů. Aveiro je bývalé vojenské letiště na špičce poloostrova naproti stejnojmennému městu. Vojáci tu mají stále svou základnu, ale avidentně jen pozemní složky – hangáry jsou plné aut. Stranou má dva hangáry místní aeroklub, ve kterém většinu letadel tvoří ultralighty. Mají tu i jednoho Blaníka:).

Zašli jsme se s propustkami na bránu vykoupat na krásnou pláž, kterou jsme na finále přelétali. Byly tu úžasné vlny. Atlantik je tu opravdu divočejší než ve Francii.

Pak jsme se v aeroklubu rozloučili, jako obvykle vyplnili do letištní knihy přistání a pokračovali na jih do města Portimao.

Podél pobřeží bylo pofrontální instabilní počasí a tak jsme za chvíli museli prokličkovat mezi několika bouřkami. Dále na jih jsme chvíli letěli raději vnitrozemím nad nekonečnými olivovými hájemi, než jsme se zase vrátili k moři.

Z časových důvodů jsme museli vynechat nejjihozápadnější mys a namířili si to rovnou na letiště Portimao.

Na ohlášení příletu se nejprve nikdo neozval až pak nám řekli, že letiště už je zavřené a máme letět na řízené letiště Faro. Půl hodina do západu Slunce, Faro daleko, směrem na Faro dost špatné počasí. Vzpoměl jsme si na jednu písničku Jiřího Schmittzera... potřebuji přistát... zamítá se... ale vždyť já spadnu... to je mi líto:)))

Nakonec zaznělo vysvobozující: „Přistání na Vaší odpovědnost.“

Akce však nekončila. „Museli jsme zavolat policii protože jsme o vás nic nevěděli. Neměli jste podaný letový plán. Vždyď jsme letěli v neřízených prostorech a po neřízených letištích. To vám v Bragance neřekli? Ani na žádném dalším letišti? Tady se musí podávat letový plán na každý let, to vám měli říct!“

Následovala hodina a půl během které mezi sebou diskutovalo asi osm lidí od dvou policistů, celníků, řídícího létání, mechanika až po ředitele letiště. Občas nás o něco požádali – pasy, občanky, papíry k letadlu... Pak následovala prohlídka zavazadel a letadla. Nakonec nám s podáním ruky sdělili, že jsme volní. S místním řídícím létání jsme se usmáli, že si po téhle akci budeme určitě pamatovat, že v Portugalsku se musí dávat letový plán na každý let.

Kamil

 

Zobrazit přehled všech Aktualit.