Sting flies 'round Europe Sting flies 'round Europe
European UnionCzech RepublicGermanyFranceSpainPortugalItalyMaltaGreeceSloveniaHungarySlovakiaAustria

LuxembourgBelgiumUnited KingdomIrelandThe NetherlandsDenmarkSwedenNorwayFinlandEstoniaLatviaLithuaniaPoland
TL ULTRALIGHT LONG DISTANCE FLIGT EXPEDITION 2006
Sting flies 'round Europe

Eglish language version ENGLISH Český jazyk ČESKY


EXPEDIČNÍ STOLNÍ KALENDÁŘ 2007

možno objednat zde

HLAVNÍ PARTNEŘI EXPEDICE:
TL-Ultralight

EXPEDICI PODPORUJÍ:
Databáze letišť LD Aviation Prague
NAV Flight Services Protool - Profesionální elektronářadí
WIA internet services

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI EXPEDICE:
LAA - Pilot Aerosalon Jihlava
Aviatická pouť Aeroweb


Do muzea!


Dune de Pyla, Muzeum hydroplánového létání v Biscarrose, neúspěšný odlet do Španělska
[16.06.2006] [ Francie ]

Na letišti Lesparre St. Laurent-Médoc nás ráno vzbudilo otevírání vrat hangáru. Natankovali jsme a letěli na jih k Dune de Pyla – velké písečné duně na pobřeží lemované krásnými písečnými mělčinami. Pak nás zaujala jedna ze dvou francouzských základen pro hydroplány a tak jsme nemohli odolat a nenavštívit ji. Krátce po našem přistání na letišti Biscarrose přistál na dráze i plovákový Zenair. Velmi příjemný řídící se právě střídal ve službě a nabídl nám svezení do místního muzea hydroplánového létání. Cestou nám ukázal právě vznikající air-park, tedy městečko u letiště, kde má každý dům svůj hangár a letadlem tak dojedete až domů. Dům našeho průvodce měl zatím jen základní desku, ale do září bude mít prý hrubou stavbu.

Na vodní základně stál, či spíše plaval, v dálce jen jeden malý hydroplán, ale před dvěma týdny tu měli velký slet hydroplánů. Muzeum je hezky udělané, i tu restaurují několik amfibií. Človíček z muzea nás požádal o povídání a fotografii do článku v místních novinách o našem letu.

Odpoledne jsme si nachystali a podali letový plán do Španělska na letiště San Sebastian. Po vzletu a povolení opustit frekvenci nás však řídící zavolala, že do San Sebastianu jako ultralight (zde ULM) nesmíme. Přistáli jsme a radili se co dál. Paní řídící se nám za Španěly moc omlouvala: „Asi si myslí, že jste něco takového. A ukázala na dráhu, kde právě přistál nafukovací člun s křídlem pana Rogala.“

Na letišti nebylo však žádné zázemí a tak jsme odlétli zvažovat další postup o kousek jižněji na aeroklubové letiště Mimizone.

Ve Španělsku nás na řízených letištích nechtějí, ale neřízená tam skoro nejsou! O ojedinělých plochách pro ultralighty nejsou žádné informace a zjistit po příletu, že se jedná o miniletiště pro motorizované závěsné kluzáky by nám moc radost neudělalo. Jak tedy dál??

Kamil

 

Zobrazit přehled všech Aktualit.