Sting flies 'round Europe Sting flies 'round Europe
European UnionCzech RepublicGermanyFranceSpainPortugalItalyMaltaGreeceSloveniaHungarySlovakiaAustria

LuxembourgBelgiumUnited KingdomIrelandThe NetherlandsDenmarkSwedenNorwayFinlandEstoniaLatviaLithuaniaPoland
TL ULTRALIGHT LONG DISTANCE FLIGT EXPEDITION 2006
Sting flies 'round Europe

Eglish language version ENGLISH Český jazyk ČESKY


EXPEDIČNÍ STOLNÍ KALENDÁŘ 2007

možno objednat zde

HLAVNÍ PARTNEŘI EXPEDICE:
TL-Ultralight

EXPEDICI PODPORUJÍ:
Databáze letišť LD Aviation Prague
NAV Flight Services Protool - Profesionální elektronářadí
WIA internet services

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI EXPEDICE:
LAA - Pilot Aerosalon Jihlava
Aviatická pouť Aeroweb


Aktuality

Výpis záznamů 1120 z celkového počtu 66 vyhovujících záznamů.
Belgie (1)Česká republika (9)Dánsko (1)Estónsko (1)Finsko (2)Francie (7)Irsko (4)Itálie (7)Litva (1)Lotyšsko (1)Lucembursko (0)Maďarsko (0)Malta (3)Německo (1)Nizozemí (2)Norsko (5)Polsko (1)Portugalsko (3)Rakousko (0)Řecko (6)Slovensko (0)Slovinsko (1)Španělsko (2)Švédsko (2)Švýcarsko (0)Velká Británie (5)všechny státy (65)

Do Švédska pro levný benzin
Letecký benzin je snad v celé Evropě nejlevnější ve Švédsku, tak volím pro cestu domu západní pobřeží Bothenského zálivu. Jeden litr Avgasu100LL zde stojí jedno Euro. Ve Finsku je to 1,7 Eura. Jak se dozvídám později, na spoustě finských letišť, které jsou blízko švédských hranic, ani nefungujou palivové pumpy. Všichni totiž létají tankovat k sousedům.
[13.08.2006] [Švédsko]


Od polárního kruhu letím na jih do Finska
Počasí vydrželo a nad Finskem je krásné čisté nebe a krajina zaplavená sluníčkem. Severní Finsko je oproti norskému pobřeží dost ploché a tak není ani moc co fotit. Jsou tu rozsáhlé pláně s řídce rostoucími stromy a jezera.
[12.08.2006] [Finsko]


Na jeden den uvězněn za polárním kruhem
Letět se nedá. Mraky se válí po zemi a co chvíli z nich mrholí. Zůstávám na hotelu, který je kousek od letiště a využívám jejich rychlého připojení k internetu a studuji všechny stránky o počasí, co znám. Vypadá to, že zítra ráno by se mohla poklička oblačnosti nadzdvihnout a já bych snad mohl odletět jižněji, kde je krásné počasí i dnes.
[11.08.2006] [Norsko]


Nordkapp a přistání na nejsevernějším evropském letišti
Na severu Norska je stabilní tlaková výše a tak fronta, která mne doháněla celý let po pobřeží, zůstala kdesi dole. Je přeci jen již více než měsíc po slunovratu a tak v Narviku sluníčko zašlo alespoň na chvilku kousek pod horizont. Světlo je však stejně jako ve dne. Na Nordkapu bude světla v noci ještě více.
[09.08.2006] [Norsko]


Honem pryč za polární kruh, déšť je mi v patách
Ráno se probouzím do zataženého šedivého počasí. Spěchám na letiště, podat letový plán, natankovat a honem pryč na sever. Startuji již v docela hustém dešti a přilehlé kopce musím oblétávat směrem k moři. Po deseti minutách letu se oblačnost začíná zvedat a za dalších deset minut mám jako včera azurové nebe nad hlavou.
[08.08.2006] [Norsko]


Let na sever mezi dvěma okludujícími frontami
V noci se přehnala přes Stavanger fronta. Přes den se vyjasnilo a již odpoledne se objevuje další. Honem tankuji a startuji na sever. Druhá fronta se podle družicového snímku zdá mnohem silnější a já bych ji nerad přečkal zde a ještě ji prolétával cestou na sever.
[07.08.2006] [Norsko]


Letiště Hoganas - krásné místo pro vstup do Skandinávie
Na letišti Hoganas jsem byl již před dvěmi léty s Echem při výletu do Norska a tak jsem věděl, co nás tu čeká. Krásné letiště s příjemným ubytováním, žádné přistávací poplatky, levný letecký benzín, možnost půjčení kol a město s obchodem i hospůdkama ani ne deset minut jízdy na kole. Tentokráte se ještě zlepšili o bezdrátový internet, jak jinak než zdarma a pěkně rychle. Trávíme zde příjemný večer v přístavní hospůdce, kde hraje živá kapela.
[04.08.2006] [Norsko]


Na skok v Dánsku cestou na sever
Cestou z Amelandu do Dánska jsme se chtěli zastavit ještě na některém z kouzelných ostrovů severního pobřeží německa, které navazují na ty holandské. Čas nám to však nedovolil a tak jsme se jimi kochali jen ze vzduchu. Je zde mnoho letišť a některá jsou skutečně kousíček od města. Už z letadla je vidět, že do města by to byla příjemná procházka.
[03.08.2006] [Dánsko]


Krátký mail, který hodně potěší
Dnes jsem dostal krátký, ale o to více potěšující mail z "domova". Jsem již dva měsíce na cestě a tak jakýkoliv kontakt s rodnou vlastí považuju za kontakt s domovem.
[02.08.2006] [Německo]


Holandské severní ostrovy - hra písku a moře
Amsterdam je krásné město. Snoubí se v něm surová neřest a zvláštní klid vodních kanálů, lodí a bicyklů. Odlétáme na sever na ostrovy táhnoucí se po severním pobřeží Holandska - Frieslandu. Amsterdam míjíme v nevelké vzdálenosti severně a pokačujeme na ostrov Texel. Na stejnojmenném letišti přistáváme po hodině letu.
[01.08.2006] [Nizozemí]