Sting flies 'round Europe Sting flies 'round Europe
European UnionCzech RepublicGermanyFranceSpainPortugalItalyMaltaGreeceSloveniaHungarySlovakiaAustria

LuxembourgBelgiumUnited KingdomIrelandThe NetherlandsDenmarkSwedenNorwayFinlandEstoniaLatviaLithuaniaPoland
TL ULTRALIGHT LONG DISTANCE FLIGT EXPEDITION 2006
Sting flies 'round Europe

Eglish language version ENGLISH Český jazyk ČESKY


EXPEDIČNÍ STOLNÍ KALENDÁŘ 2007

možno objednat zde

HLAVNÍ PARTNEŘI EXPEDICE:
TL-Ultralight

EXPEDICI PODPORUJÍ:
Databáze letišť LD Aviation Prague
NAV Flight Services Protool - Profesionální elektronářadí
WIA internet services

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI EXPEDICE:
LAA - Pilot Aerosalon Jihlava
Aviatická pouť Aeroweb


24/6 Létání okolo Malty


Dnes jsme si dali jeden volný den na Maltě. Na podvečer jsme domluvili létání s našimi hostiteli a přes den poflakování se po Maltě a hlavním městě Valletě.
[03.07.2006] [ Malta ]

Poletíme s našimi dvěma letadly a třetí poletí Charlie s hornoplošným Savanah, který je velice podobný Zenairu. Já nakládám Roda a Jarda Simona. Plánujeme asi 40ti minutový let kolem celého ostrova i včetně Gozo. Malta skutečně není veliká. Nakonec se náš let protáhl na celou hodinu, protože jsme na mnoho místech kroužili a fotografovali. Krajina je zde skutečně krásná. Akorát kostely není možné možné využít na navigaci. Na celém ostrovu jich mají 365, na každý den v roce jeden. Jsou skutečně jeden vedle druhého. Při startu mne opět, jako už po několikátý dnes, vyděsily výbuchy ohňostroje. Za dva dny co jsme na maltě strávili jsem viděl více ohňostrojů nežli za celý život. Paradoxní je, že ohňostroje zde dělají i během dne, sice není moc vidět, ale o to více je slyšet. Jsou to spíše dělbuchostroje. A nikdo neřeší, že jsou přímo v ose dráhy po vzletu.

Letíme na východní pobřeží, pokračujeme jihem na ostrov Gozo, kde vylétáváme z řízeného prostoru letiště a hlásíme se zpět až na severním. Chvíli tady děláme blbosti, fotíme skupinu a tak. Na letiště se vracíme severem přes hlavní město Valetta. Z naší skupiny přistáváme poslední. Před námi se na finále hlavní dráhy ohlašuje aerolinka. My přistáváme na starší, která je příčně a přímo přes město. Dispečer nás nechává vyčkávat ve 150ti metrech nad hlavním městem. Vrchol komínu nějaké fabriky a pár přilehlých jeřábů je skutečně jen pár metrů pod námi. Je vidět, jakou zmrzlinu mají turisti na pěší zóně.

Celou cestu úspěšně řídil Stinga Rod. Ač je zvyklý létat spíše s pomalejšími letadly, které se řídí jiným způsobem, jde mu to dobře. Přistání nechávám také na něm. Protestuje a odmítá řídit, když však vidí, že jsem se pohodlně usadil a žádného řízení se nedržím, přistává sám a excelentně. Let byl krásný. Už nás čeká jen byrokratická procedura na místním letišti aby nás pustili ven. Jsem moc rád, že jsme si mohli zalétat s našimi Maltskými přáteli. Jejich pohostinnost a vřelost vůči nám byla úžasná a my jsme se jim mohli alespoň takto malinko odvděčit.

 

 

Zobrazit přehled všech Aktualit.